Zdrowie (prawie się nie
interesowałem, ale może coś z tego was zainspiruje do własnych poszukiwań)
jakby zastosować
zasadę pareto do żywienia to wystarczy piramida żywienia+ 2-3 l wody + może
kilka dodatków jak ryby i magnez
- eksperymentować z dietami
- kofeina stresuje
- green tea !!!
- gluten tez utrudnia
przyswajanie mineralow- sprobowac chleba z gryki
- Wodę 1,5 h przed posiłkiem
- Grupa krwi ma związek z dietą
- Nie mieszać orzechów z
owocami?
- Kolacja :Nie carbohydrate -
seeds nuts vegetables.
- Kofeina w systemie przez
12 h wiec tylko rano pić kawe.
- Stop eating fried food.
- 2-3 l wody
- gluten tez utrudnia
przyswajanie mineralow- walic zboza, sprobowac chleba z gryki
- badac cisnienie czasem
- pasta bez fluoru
- jakich chorób najbardziej się
wystrzegać
- jakie przyprawy dodają do
chipsów- używać ich do jedzenia
- śpioszyn lekarski
- Add a slice of lemon or lime to y
- nitkowac zeby dla zdrowia!
- Eat six small meals throughout the day.
- Sprinkle cayenne pepper or cinnamon on foods and
beverages.
- Add ice to cold drinks.
- Exercise in the cold.our water.
- Replace soda with seltzer water.
- Replace cold sugar-sweetened drinks with iced
herbal teas or iced coffee (sans cream and sugar.)
- Replace high fat hot drinks with flavorful hot
tea or flavored coffee.
- Replace regular juice with low sugar juices or
flavored seltzer waters.
- Avoid cream and sugar.
- różeniec gorski
- jedzenie robić tak żeby
wystarczało na dłużej
- nie jeść do pełna, unikać
skoków glukozy- źle wpływają na skupienie i efektywność
- żeń szeń 200 mg
- nie przedawkowywac a d i k
- staly poziom cukru
- rhodiola rosea (różeniec
górski)
- imbir 1-2g
- bacopa monnieri(
drobnolistka)(brahmi) 150 mg, 3 razy dziennie
- kurkuma 100-800 mg
- gotu kola(
wąkrotka azjatycka)- 500-1000
- ginkgu biloba(milorzab japoński)
240-600 mg, 3 razy dziennie
- orzechy włoskie
- podroby
- kakao 40g
- orzeszki ziemne 70g
- buraki
- jajka
- oliwa z oliwek
- strączkowe
- brokuł
- herbata czarna/zielona?
- ryby - okon losos
fladra makrela sardynki
- warzywa
- magnez
- poszczegolne mineraly w wodzie
?
- 70g orzechow ziemnych
- nie jeść białej mąki- zbóż in
general
- Acetyl L'Karnityna
- Kwas alfa-liponowy
- piramida zywienia
- Nie należy podgrzewać tłuszczów
roślinnych. Podczas ich podgrzewaniu w obecności tlenu zachodzą procesy
utleniania z jednoczesnym tworzeniem się substancji toksycznych
- indeks glikemiczny ważny, zeby
sercu nie szkodzic
- drożdze nieżywe bdb
- gluten tylko może szkodzić
zależnie od genów
- skąd wrzody żołądka itp
- skladniki mineralne wody
- tez na mózg cynamon szafran
szałwia tymianek bazylia oregano czosnek rozmaryn
- ginseng , green oaks, melatonin, pine bark, SAME
- tłuszcze szkodzą na
koncentrację?
- smażenie na masle podobno nie zdrowe, na
oleju tez, margaryna tez niezdrowa
- nie jesc przetworzonej
- selen blonnik magnez wapn oraja
cholesterol
- sol tylko kopalna
nieoczyszczona np himalajska
- ?
- pyłek kwiatowy
- czerwone mięso na oliwie z
oliwek- nigdy tak nie robic
- kamienie nerkowe
- mleko niezdrowe? co zamiast? a
może jednak 1 litr mleka , a potem pół dziennie-chyba nie
Produkty
wspomagające pracę mózgu: jabłka, cebula i cytrusy (flawonoidy); pomarańczowe
warzywa takie, jak dynia, kabaczek i słodkie ziemniaki (karotenoidy); zielone
warzywa liściaste takie, jak szpinak, jarmuż, rukola i brokuł (oba
antyoksydanty)
sok z winogron (resweratrol); awokado, orzechy
i oliwa z oliwek (jednonienasycone tłuszcze)
resweratrol:
owocach jagodowych (morwa, żurawina, borówka czernica, czyli jagody, borówka
brusznica, borówka amerykańska, czarna porzeczka, truskawki, maliny)
jabłkach
owocach
chlebowca
orzechach
kakao
czekoladzie
skórkach
pomidorów
- żółtka
jaj, wołowina, kurczak, wątróbka (cholina)
- granatowe
i fioletowe owoce takie, jak jeżyny, borówki, jagody, wiśnie i śliwki
(antocyjany)
imbir 1-2g
-omega3
•ryby – łosoś, sardynki, śledzie, makrele, szprotki, dorsz, tuńczyk •orzechy i
nasiona (np. słonecznik)
-Źródłem
witamin z grupy B są:
•fasola,
groch
•produkty
pełnoziarniste
•orzechy
•wieprzowina,
wołowina, drób, wątroba
•jajka
•szpinak
-•żelazo –
orzechy, rośliny strączkowe, owoce pestkowe, warzywa liściaste, rodzynki,
- •magnez –
rośliny strączkowe, orzechy, kakao, morele, figi, banany
-•potas –
winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, brzoskwinie, pomidory,
ziemniaki
-•cynk –
ostrygi, pestki dyni wątroba cielęca - 8,40 mgpestki dyni - 7,50 mgwątroba
wieprzowa – 4,5 mgser ementaler tłusty - 4,05 mgpieczeń wołowa – 3,76 mgfasola
biała, nasiona suche – 3,77 mgkasza gryczana - 3,50 mgmigdały – 3,19
mgczekolada gorzka - 2,43 mggroszek zielony – 1,4 mg
ok-fosfor
-kasza gryczana ...
-
przeciwutleniacze: •szpinak, brokuły, papryka
•świeże
zioła
•czarne i
czerwone owoce
•orzechy
•cynamon
- lecytyna
Należy jej szukać w produktach takich jak:
•żółtka jaj
•soja
•kiełki
pszenicy
•orzeszki
ziemne
neuroprzekaźniki:
Produkcję
dopaminy wspomaga jedzenie orzechów oraz produktów pełnoziarnistych.
orzeszki
ziemne, orzechy, drożdże i cytrusy, a nie zabraknie Ci acetylocholiny!
banany,
płatki owsiane, ryż oraz rośliny strączkowe.
orzeszków
ziemnych, orzechów włoskich, roślin strączkowych oraz picie tranu.
leki do spr
na poprawe pracy mozgu - pewnie bez sensu, szkodliwe w takiej ilosci i w ogole
na recepte: Fipeksyd, Modafinil , Tianeptyna, Rywastygmina, Donepezil, Takryna,
ALC, Hupercyna A, L-Theanina, Piracetam ,Winpocetyna ,Centrophenoxin,
Metylofenidat, Pyritinol, Memantyna, Nicergolinum, Hydergine, Galantamina,
Citicolina, Pramiracetam, Aniracetam, Dimetyloaminoetanol, Meklofenoksat,
Selegilina, Pirisudanol, metylofenidat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz