wtorek, 14 sierpnia 2018

Moje Notatki: zdrowie


Zdrowie (prawie się nie interesowałem, ale może coś z tego was zainspiruje do własnych poszukiwań)
jakby zastosować zasadę pareto do żywienia to wystarczy piramida żywienia+ 2-3 l wody + może kilka dodatków jak ryby i magnez 


  1. eksperymentować z dietami
  2. kofeina stresuje
  3. green tea    !!!
  4. gluten tez utrudnia przyswajanie mineralow- sprobowac chleba z gryki
  5. Wodę 1,5 h przed posiłkiem
  6. Grupa krwi ma związek z dietą
  7.  Nie mieszać orzechów z owocami?
  8. Kolacja :Nie carbohydrate - seeds nuts vegetables.
  9. Kofeina w systemie przez 12 h wiec tylko rano pić kawe.
  10. Stop eating fried food.
  11. 2-3 l wody
  12. gluten tez utrudnia przyswajanie mineralow- walic zboza, sprobowac chleba z gryki
  13. badac cisnienie czasem
  14. pasta bez fluoru
  15. jakich chorób najbardziej się wystrzegać
  16. jakie przyprawy dodają do chipsów- używać ich do jedzenia
  17. śpioszyn lekarski
  18. Add a slice of lemon or lime to y
  19. nitkowac zeby dla zdrowia!
  20. Eat six small meals throughout the day.
  21. Sprinkle cayenne pepper or cinnamon on foods and beverages.
  22. Add ice to cold drinks.
  23. Exercise in the cold.our water.
  24. Replace soda with seltzer water.
  25. Replace cold sugar-sweetened drinks with iced herbal teas or iced coffee (sans cream and sugar.)
  26. Replace high fat hot drinks with flavorful hot tea or flavored coffee.
  27. Replace regular juice with low sugar juices or flavored seltzer waters.
  28. Avoid cream and sugar.
  29. różeniec gorski
  30. jedzenie robić tak żeby wystarczało na dłużej
  31. nie jeść do pełna, unikać skoków glukozy- źle wpływają na skupienie i efektywność
  32. żeń szeń 200 mg
  33. nie przedawkowywac a d i k
  34. staly poziom cukru
  35. rhodiola rosea (różeniec górski)
  36. imbir 1-2g
  37. bacopa monnieri( drobnolistka)(brahmi) 150 mg, 3 razy dziennie
  38. kurkuma 100-800 mg
  39. gotu kola( wąkrotka  azjatycka)- 500-1000
  40. ginkgu biloba(milorzab japoński) 240-600 mg, 3 razy dziennie
  41. orzechy włoskie
  42. podroby
  43. kakao 40g
  44. orzeszki ziemne 70g
  45. buraki
  46. jajka
  47. oliwa z oliwek
  48. strączkowe
  49. brokuł
  50. herbata czarna/zielona?
  51. ryby  - okon losos fladra makrela sardynki
  52. warzywa
  53. magnez
  1. poszczegolne mineraly w wodzie ?
  2. 70g orzechow ziemnych
  3. nie jeść białej mąki- zbóż in general
  4. Acetyl L'Karnityna
  5. Kwas alfa-liponowy
  6. piramida zywienia
  7. Nie należy podgrzewać tłuszczów roślinnych. Podczas ich podgrzewaniu w obecności tlenu zachodzą procesy utleniania z jednoczesnym tworzeniem się substancji toksycznych
  8. indeks glikemiczny ważny, zeby sercu nie szkodzic
  9. drożdze nieżywe bdb
  10. gluten tylko może szkodzić zależnie od genów
  11.  
  12. skąd wrzody żołądka itp
  13. skladniki mineralne wody
  14. tez na mózg cynamon szafran szałwia tymianek bazylia oregano czosnek rozmaryn
  15.  
  16. ginseng , green oaks, melatonin, pine bark, SAME
  17. tłuszcze szkodzą na koncentrację?

  1. smażenie na masle podobno nie zdrowe, na oleju tez, margaryna tez niezdrowa
  2. nie jesc przetworzonej
  3.  
  4. selen blonnik magnez wapn oraja cholesterol
  5.  
  6. sol tylko kopalna nieoczyszczona np himalajska
  7. ?
  8. pyłek kwiatowy
  9. czerwone mięso na oliwie z oliwek- nigdy tak nie robic
  10. kamienie nerkowe
  11. mleko niezdrowe? co zamiast? a może jednak 1 litr mleka , a potem pół dziennie-chyba nie



Produkty wspomagające pracę mózgu: jabłka, cebula i cytrusy (flawonoidy); pomarańczowe warzywa takie, jak dynia, kabaczek i słodkie ziemniaki (karotenoidy); zielone warzywa liściaste takie, jak szpinak, jarmuż, rukola i brokuł (oba antyoksydanty)

 sok z winogron (resweratrol); awokado, orzechy i oliwa z oliwek (jednonienasycone tłuszcze)

resweratrol: owocach jagodowych (morwa, żurawina, borówka czernica, czyli jagody, borówka brusznica, borówka amerykańska, czarna porzeczka, truskawki, maliny)
jabłkach
owocach chlebowca
orzechach
kakao
czekoladzie
skórkach pomidorów

- żółtka jaj, wołowina, kurczak, wątróbka (cholina)

- granatowe i fioletowe owoce takie, jak jeżyny, borówki, jagody, wiśnie i śliwki (antocyjany)

imbir 1-2g

-omega3 •ryby – łosoś, sardynki, śledzie, makrele, szprotki, dorsz, tuńczyk •orzechy i nasiona (np. słonecznik)

-Źródłem witamin z grupy B są:
•fasola, groch
•produkty pełnoziarniste
•orzechy
•wieprzowina, wołowina, drób, wątroba
•jajka
•szpinak

-•żelazo – orzechy, rośliny strączkowe, owoce pestkowe, warzywa liściaste, rodzynki,
- •magnez – rośliny strączkowe, orzechy, kakao, morele, figi, banany
-•potas – winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, brzoskwinie, pomidory, ziemniaki
-•cynk – ostrygi, pestki dyni wątroba cielęca - 8,40 mgpestki dyni - 7,50 mgwątroba wieprzowa – 4,5 mgser ementaler tłusty - 4,05 mgpieczeń wołowa – 3,76 mgfasola biała, nasiona suche – 3,77 mgkasza gryczana - 3,50 mgmigdały – 3,19 mgczekolada gorzka - 2,43 mggroszek zielony – 1,4 mg
ok-fosfor -kasza gryczana ...

- przeciwutleniacze: •szpinak, brokuły, papryka
•świeże zioła
•czarne i czerwone owoce
•orzechy
•cynamon

- lecytyna Należy jej szukać w produktach takich jak:
•żółtka jaj
•soja
•kiełki pszenicy
•orzeszki ziemne

neuroprzekaźniki:
Produkcję dopaminy wspomaga jedzenie orzechów oraz produktów pełnoziarnistych.
orzeszki ziemne, orzechy, drożdże i cytrusy, a nie zabraknie Ci acetylocholiny!
banany, płatki owsiane, ryż oraz rośliny strączkowe.
orzeszków ziemnych, orzechów włoskich, roślin strączkowych oraz picie tranu.

leki do spr na poprawe pracy mozgu - pewnie bez sensu, szkodliwe w takiej ilosci i w ogole na recepte: Fipeksyd, Modafinil , Tianeptyna, Rywastygmina, Donepezil, Takryna, ALC, Hupercyna A, L-Theanina, Piracetam ,Winpocetyna ,Centrophenoxin, Metylofenidat, Pyritinol, Memantyna, Nicergolinum, Hydergine, Galantamina, Citicolina, Pramiracetam, Aniracetam, Dimetyloaminoetanol, Meklofenoksat, Selegilina, Pirisudanol, metylofenidat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz